Veehouderij in Denemarken

Veel Nederlandse boeren besloten om te emigreren. De voorkeur  voor Denemarken was groot; er werd regelmatig naar Denemarken vertrokken.  Maar waarom nou eigenlijk? Denemarken was een populaire bestemming omdat Denemarken over het algemeen geen grote verschillen heeft ten opzichte van Nederland.  Het was realiseerbaar  om met relatief weinig geld een boerderij te beginnen in Denemarken. Vandaar deze veel gemaakte keuze voor dit land.  De grondprijzen in Denemarken waren erg laag, daarom was het ook makkelijker om in de loop van de tijd de boerderij uit te breiden. Dat was een punt van verschil met Nederland, waar de kosten hoger waren. Daar liepen veel Nederlandse ondernemers tegenaan.

Het meeste melkvee in Denemarken loopt op Jutland. Hier wordt 90% van de melk geproduceerd. Deze bedrijven bevinden zich in het noorden rond het plaatsje Aalborg, maar ook rond Ribe in het zuiden en rond Ringkøbing in het oosten.
Op de eilanden Funen en Seeland, wordt slechts 5% van de Deense melk geproduceerd. Daar is de akkerbouw belangrijker. Ruim twee derde van de totale productie wordt geëxporteerd.

De grondprijzen in Denemarken waren, zoals eerder vermeld aan de lage kant. In afbeelding 4 is de grondprijs per jaar te zien. De prijs is in Deense kronen. Een Deense kroon komt overeen met 0,13 euro. In afbeelding 4 is te zien dat na 1994 de grondprijzen zijn gaan stijgen. Vooral in gebieden met veel melkveebedrijven, zoals in Jutland, stijgt de prijs enorm. In 2007 lagen de grondprijzen bijvoorbeeld op 30.000 euro per hectare of zelfs hoger. Het is tegenwoordig minder aantrekkelijk om naar Denemarken te emigreren, omdat ook daar de prijzen aan het stijgen zijn.















Afbeelding 4

Een aantal weetjes over de landbouw en veehouderij in Denemarken:
- Twee derde van het Deense landoppervlak wordt gebruikt voor de landbouw.
- Op ruim 57% van de oppervlakte landbouwgrond staan granen.
- De productie van brouwgerst is een belangrijke specialiteit.
- De landbouw is vooral gericht op export binnen de Europese Unie.
- In 2005 waren er ruim 46.000 agrarische bedrijven.
- Een gemiddeld bedrijf beschikt over ongeveer 55 hectare land.
- Aantal landbouwbedrijven 42.099 (nov. 2013)
- Aantal melkkoeien 579.00 (nov.2013)
- De Deense blauwe kazen zijn het voornaamste export product.
- Aantal zoogkoeien 101.000 (nov. 2013)


Bronnen:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten